Spring til indhold

Erhvervslejekontrakt – en hurtig guide

    Hvordan sammensætter man en god erhvervslejekontrakt, som lever op til lovgivningen, og som samtidig sikrer de bedste og mest rimelige vilkår for et erhvervslejemål? Det kan være svært at få et overblik over alle regler og love på området, og det er de færreste, der bliver begejstrede, når der skal læses en masse jura. Derfor får du her en hurtig guide til erhvervslejekontrakter, så du er godt klædt på til at indgå i dit næste erhvervslejemål med et overblik over dine rettigheder og forpligtelser.

    Hvilke regler gælder for erhvervslejemål?

    For at indgå en god og rimelig erhvervslejekontrakt, som overholder lovgivningen, er det først og fremmest nødvendigt at kende til lovgivningen på området. Men hvilke regler gælder for erhvervslejemål, og hvor kan man læse om de forskellige områder af lovgivningen? 

    Lejemål med erhvervsformål er reguleret af erhvervslejeloven, som fastsætter, hvilke juridiske rammer der gælder for denne type af lejemål. Erhvervslejeloven indeholder alle de paragraffer og regler, som du skal kende til, inden du skriver under på din erhvervslejekontrakt.

    Når det gælder erhvervslejemål, er der en ganske stor grad af aftalefrihed. Det betyder, at der er ganske stor frihed til, at udlejer og lejer sammen kan forhandle om, hvilke vilkår der skal gælde for lejemålet. Det er en stor forskel fra den almindelige lejelov for private lejemål, hvor der er en lang række regler, der skal overholdes, som i høj grad beskytter lejeren.

    Hvad skal indgå i en erhvervslejekontrakt?

    En erhvervslejekontrakt sætter rammerne for lejemålet og fastsætter, hvilke forpligtelser og rettigheder både udlejer og lejer har i løbet af lejeperioden. Der er mange forskellige betingelser, der skal indgå i erhvervslejekontrakten, og det er vigtigt, at kontrakten dækker alle de relevante dele af et erhvervslejemål.

    Nogle af de områder, erhvervslejekontrakten skal dække, er bl.a. huslejens størrelse, opsigelse og ophævelse af lejemålet, vedligeholdelse og lejerens brug af det lejede. Inden for de fleste af disse områder kan udlejer og lejer frit aftale sig frem til de specifikke vilkår, som skal gælde for erhvervslejemålet. Et af de områder, som er præget af ufravigelige bestemmelser, er opsigelse og ophævelse af lejemålet. Her kan man altså ikke lave en aftale om vilkår, som er anderledes end dem, der er angivet i erhvervslejeloven.Hvis du er i tvivl om, hvordan en erhvervslejekontrakt skal udformes og struktureres, kan du med fordel tjekke denne tjekliste til erhvervslejeloven fra Erhvervsstyrelsen. Den indeholder alle de centrale elementer, som bør indgå i en erhvervslejekontrakt, så du kan gennemgå, om din kontrakt lever op til loven.